Ułatwienia dostępu

Przedszkole i Żłobek "Słoneczny Zakątek"

Nauka - doświadczenia - zabawa

WŁASNA KUCHNIA
JADŁOSPOSY

Miejsce, gdzie dziecko jest najważniesze!

własna kuchnia - jadłospisy

Nasze przedszkole i żłobek posiłki dla dzieci w formie śniadania, zupy, drugiego dania i podwieczorku przygotowuje we własnej kuchni za zgodą Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej.

Informacja dotycząca żywienia dzieci w Niepublicznym Żłobku i Przedszkolu „Słoneczny Zakątek”

Informujemy, że w naszej przedszkolno – żłobkowiej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Lista składników alergennych – załącznik do Rozporządzenia 1169/2011

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne. 

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji wychowawczyni grupy, do której uczęszcza dziecko.

(1) oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Data aktualizacji: 01.09.2017

Instytut Żywności i Żywienia Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków

ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA

Udział procentowy posiłków:

1. Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie, obiad, podwieczorek/ udział procentowy powinien wynosić ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.

2. Posiłek obiadowy – powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego

Rozkład posiłków:

1. Przy pobycie ośmiogodzinnym – minimum trzy posiłki : śniadanie, obiad, podwieczorek.

2. Przy pobycie pięciogodzinnym muszą być dwa posiłki główne : śniadanie i obiad.

ŚNIADANIE:

Powinno być obfitym posiłkiem W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao. W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.

OBIAD:

Najbogatszy w energię (kalorie) posiłek, – powinien być wysokoenergetyczny, – powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), – powinien się składać z dwóch dań: pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;? drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki,? – powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki, – jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia, – jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).

ZUPY:

Należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.

DRUGIE DANIE:

Powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).

PODWIECZOREK:

Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.

KOLACJA:

Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 – 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.

Nasze przedszkole oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:

- śniadanie,

- obiad: zupa,

- obiad: II danie,

- podwieczorek,

które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej. Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy w jadalni i w holu przedszkola. W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, pierogi, musy, koktajle itp., wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub sok oraz kompot z owoców.

UWAGA

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki !!!

WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH

Zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku / wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /

par. 2

1. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednistkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

2. Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:

– na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;

– posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) zawierały produkty z następujacych grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mieso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;

– zupy, sosy oraz potrawy sporzadzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;

– od poniedziałku do piatku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40% 5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie wiecej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia

– kazdego dnia były podawane:

a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,

b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych

c) warzywa lub owoce w każdym posiłku

d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji

– w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;

– co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.

par.3.

Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4.

par. 4.

Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)

par. 5.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r.

Minister Zdrowia : K. Radziwiłł

Więcej niż zabawa

Żłobek i przedszkole stanowią nie tylko miejsce opieki dla dzieci, ale także ważne środowisko edukacyjne, w którym maluchy mogą rozwijać się, poznawać świat i budować podstawy do dalszego życia.
Scroll to Top